Niet gecategoriseerd

Cannabis stampers, wat vertellen ze mij?

Wat zeggen stampers over mijn plant:

Inleiding

Het kweken van cannabis is een complexe en nauwgezette activiteit die veel meer omvat dan simpelweg een zaadje planten en wachten tot het groeit. Het vereist gedetailleerde kennis van de plant, haar groeiomstandigheden, en specifieke onderdelen zoals de stampers. Stampers zijn van cruciaal belang voor de reproductieve cyclus van de plant en het succes van de kweek. In deze uitgebreide gids behandelen we de rol van stampers, de volledige groeicyclus van cannabis, en bieden we diepgaande tips om je kweek te optimaliseren.

Wat Zijn Stampers?

Stampers zijn de vrouwelijke voortplantingsorganen van de cannabisplant. Ze bestaan uit de stijl en de stempels en maken deel uit van de pistil. De stempels zijn de draadachtige structuren die uit de bloemkelken steken en zijn ontworpen om stuifmeel op te vangen van mannelijke planten. Alleen vrouwelijke planten ontwikkelen stampers, wat essentieel is voor de productie van cannabisbloemen die rijk zijn aan cannabinoïden zoals THC en CBD.

De Rol van Stampers in de Groei

Stampers zijn cruciaal voor de voortplanting van de cannabisplant. Ze vangen stuifmeelkorrels van mannelijke planten op, wat leidt tot bevruchting en zaadontwikkeling. Voor kwekers die zich richten op het kweken van sinsemilla (zaadloze cannabisbloemen), is het van vitaal belang om mannelijke planten vroegtijdig te identificeren en te verwijderen om bestuiving te voorkomen. Sinsemilla wordt gewaardeerd omdat het een hogere concentratie van cannabinoïden bevat, wat resulteert in krachtigere en effectievere cannabisproducten.

Groeicyclus van Cannabis

1. Ontkieming

 • Duur: 3-10 dagen
 • Beschrijving: De groeicyclus begint met de ontkieming van het zaad. Dit proces vereist een vochtige omgeving en een constante temperatuur van ongeveer 20-25°C. Gebruik bijvoorbeeld de natte tissue-methode of zaadstarterkits om een ideale omgeving voor ontkieming te creëren. Zodra de zaailing een wortel en een paar blaadjes heeft ontwikkeld, kan hij worden overgeplant naar een groeimedium.

2. Zaailingfase

 • Duur: 2-3 weken
 • Beschrijving: Tijdens deze fase ontwikkelt de plant zijn eerste set echte bladeren. De zaailingfase vereist zorgvuldig beheer van vocht, licht en temperatuur. Gebruik een 18-24 uur lichtcyclus per dag en zorg voor een goed doorlatend groeimedium om wortelrot te voorkomen. Het is ook belangrijk om een zachte ventilator te gebruiken om de stelen te versterken en de luchtstroom te bevorderen.

3. Vegetatieve Fase

 • Duur: 3-16 weken
 • Beschrijving: In de vegetatieve fase groeit de plant snel en ontwikkelt zij sterke stelen en veel bladeren. De lichtcyclus moet worden aangehouden op 18-24 uur per dag om de groei te stimuleren. Gebruik stikstofrijke meststoffen om de vegetatieve groei te ondersteunen. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om een goede luchtcirculatie te bevorderen en schimmelgroei te voorkomen. Trainingstechnieken zoals topping en fimming kunnen worden toegepast om de vertakking te bevorderen en de opbrengst te maximaliseren.

4. Bloeifase

 • Duur: 8-11 weken
 • Beschrijving: De bloeifase is wanneer de plant haar bloemen ontwikkelt, die de gewilde toppen produceren. Verminder de lichtcyclus tot 12 uur licht en 12 uur donker om de bloei te stimuleren. Fosfor- en kaliumrijke meststoffen zijn essentieel om de bloei te ondersteunen. Monitor de plant nauwkeurig op tekenen van geslachtsontwikkeling en verwijder eventuele mannelijke planten onmiddellijk. De trichomen en stampers zullen een indicatie geven van wanneer de plant klaar is voor de oogst.

5. Oogst

 • Beschrijving: Wanneer de bloemen volledig ontwikkeld zijn en de stampers van kleur veranderen van wit naar oranje/bruin, is de plant klaar om geoogst te worden. Trichomen moeten melkachtig of amberkleurig zijn, wat duidt op maximale potentie. Knip de toppen voorzichtig af en begin het droog- en uithardingsproces, wat essentieel is voor de smaak en effectiviteit van de cannabis.

Tips voor Optimaal Kweken van Cannabis

1. Lichtbeheer

 • Binnenkweek: Investeer in krachtige groeilampen zoals LED of HPS. LED-lampen zijn energiezuiniger en produceren minder warmte, terwijl HPS-lampen vaak een hogere lichtintensiteit bieden.
 • Lichtcyclus: Houd een consistente lichtcyclus aan, waarbij de vegetatieve fase 18-24 uur licht per dag nodig heeft en de bloeifase 12 uur licht en 12 uur donker vereist.

2. Waterbeheer

 • Waterfrequentie: Cannabisplanten hebben een regelmatig wateringsschema nodig. De bovenste paar centimeter van de bodem moeten droog zijn voordat je opnieuw water geeft om overbewatering te voorkomen.
 • pH-waarde: De pH-waarde van het water moet tussen 6.0 en 7.0 liggen voor grondkweek en tussen 5.5 en 6.5 voor hydroponicsystemen. Een verkeerde pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen verstoren en de plantengroei belemmeren.

3. Voeding

 • Vegetatieve fase: Gebruik meststoffen die rijk zijn aan stikstof (N) om de bladgroei te bevorderen.
 • Bloeifase: Schakel over naar fosfor- (P) en kaliumrijke (K) meststoffen om de bloei en knopvorming te ondersteunen. Overweeg het gebruik van organische meststoffen of speciaal samengestelde cannabisvoedingsmiddelen voor de beste resultaten.

4. Temperatuur en Vochtigheid

 • Temperatuur: Houd de temperatuur tussen 20-30°C tijdens de dag en iets koeler (15-20°C) ’s nachts. Te hoge temperaturen kunnen stress veroorzaken en de plantengroei belemmeren.
 • Vochtigheid: De luchtvochtigheid moet worden aangepast aan de groeifase. Tijdens de vegetatieve fase is een luchtvochtigheid van 40-70% ideaal, terwijl de bloeifase een lagere luchtvochtigheid van 40-50% vereist om schimmelvorming te voorkomen.

5. Luchtcirculatie

 • Ventilatie: Een goede luchtcirculatie helpt bij het voorkomen van schimmel en plagen. Gebruik ventilatoren om de lucht te laten circuleren en zorg voor voldoende ventilatie in de kweekruimte.

6. Bodem en Potten

 • Bodemkwaliteit: Gebruik een goed doorlatend groeimedium zoals aarde met perliet of coco coir. Voeg eventueel mycorrhiza-schimmels toe om de wortelgroei te bevorderen.
 • Potgrootte: Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is om de wortelgroei te ondersteunen. Te kleine potten kunnen de groei beperken en de opbrengst verminderen. Overweeg het gebruik van luchtpotten of smart pots om de wortelgezondheid te verbeteren.

7. Stress en Training

 • Low Stress Training (LST): Buig de stengels voorzichtig om meer licht naar de lagere delen van de plant te brengen, wat de algehele opbrengst kan verhogen.
 • Screen of Green (ScrOG): Gebruik een net om de takken horizontaal te spreiden, wat zorgt voor een gelijkmatigere lichtverdeling en een betere benutting van de kweekruimte.

Conclusie

Het succesvol kweken van cannabis vereist een grondige kennis van de plant en haar behoeften gedurende de verschillende groeifasen. Door aandacht te besteden aan cruciale factoren zoals licht, water, voeding, temperatuur, vochtigheid en luchtcirculatie, kunnen kwekers de gezondheid en opbrengst van hun planten optimaliseren. Het begrijpen en observeren van de ontwikkeling van stampers helpt bij het bepalen van het juiste oogstmoment en draagt bij aan het produceren van hoogwaardige cannabisbloemen. Met zorgvuldige planning en uitvoering kan iedereen succesvol cannabis kweken en genieten van een rijke oogst van hoge kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *